Blog

KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) NEDİR?

Mart 12, 2020 de Genel, KVKK

KVKK nedir? kisisel verilerin korunmasi kanunu

Yıllardır gittiğimiz birçok resmi ya da özel kurumlarla kişisel verilerimizi paylaşıyoruz. Fakat bunların güvenliği veya bu vermiş olduğumuz kişisel verilerimizin kimler tarafından nasıl kullanıldığını bilmiyoruz. AB uyum yasaları ve Kişilerin zarar görmemesi çerçevesinde 7 Nisan 2016 yılında KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) ile yasal düzenleme yapıldı. Peki, bu yasal düzenleme KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) neleri kapsıyor. Bizlerin paylaşmış olduğu bilgiler nasıl bir güvence altına alınıyor.

Bu Kanunun, kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları belirlemek için çıkartılmıştır. Bu kanun maddesine kısaca KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) denmektedir.

Kanunda belirtilen özel hükümler haricinde, kişisel verileri kişinin rızası olmadan hiçbir kurum ya da kuruluş işleyemeyecektir. Üçüncü kişiler yada yurt dışındaki kişilerle bu bilgileri paylaşamayacaklarıdır.

Kanunla belirtilen aynı zamanda bu kurallara uymayan kişi veya kurumlar yasal yaptırımla karşılaşacaklardır. Yasal yaptırımların para cezaları ile sırlı olmayıp olayın boyutuna göre hapis cezası da içermektedir. Kişisel verileri ihlal eden kişilere KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) kanununa göre 1 ile 3 yıl arası hapis cezası ön görülmektedir. Ayrıca bu verileri ihlal yolu ile ele geçiren  kişilere de 2 ile 4 yıl arası hapis cazası ön görülmektedir. İdari para cezaları ise 5000 TL ile 1.000.000 TL’ye kadar yükselmektedir.

Kişisel verilerimizi hayatın içerisinde bazen bir eczanede bazen bir hat açma işlemi sırasında bir GSM firmasında paylaşmak zorunda kalıyoruz. Bunlara sayısız örnek verebiliriz. Sonuçta vermiş olduğumuz kişisel verilerimiz KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu)a göre emanet bilgilerdir. Örneğin kimlik fotokobimizle sayısız bilgimiz dışında hat açılabilir. Bu tarz kural dışı ihlallerin önüne geçen sisteme KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) denir.  KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) göre firmalara vermek zorunda kaldığımız kisisel verilerin emanet bilgi olduğu ve kişilerin yada kuruluşlarında bu bilgilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu dikkate aldığımızda verilerimizi işleyen firmaların elde etmiş olduğu veriler için hesap vermeleri gerekmektedir.  En küçük bir özel kurum dahi olsa kurumsal bir firma mantığı ile bu sisteme dahildir. KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) yaşanacak sorunlarda verileri paylaşan kişinin paylaşmasaydın deme yükümlüğü yoktur.

KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu)a belirtilen hükümler doğrultusunda firmalar kişisel ya da özel hayatımızı etkileyecek verilerimizi kanun hükmünde güveliğini sağlamakla yükümlülerdir. KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu)na göre yasal süresi dolan verilerin eğer kağıt üzerinde ya da dijital ortamda ise kanun kapsamındaki süreyi dolduran kişisel ya da özel verilerimizi KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu)a göre imha etmeleri gerekmektedir.

Sonuç olarak bakacak olursak KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) insanların kişisel verilerin yasal çerçevede güvene alan oluşabilecek sorunların önüne geçmek için hazırlanmış bir kanundur.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com